De Champions League van het vogels kijken

De Champions League van het vogels kijken

Wow! Wowwowwow! Wat een ongelooflijk decor! Wat een overweldigende natuur, maar vooral: wat een waanzinnig geluk om out of the blue in zo'n programma te rollen, alle afleveringen zonder eliminaties te doorstaan, feitelijk in Peru de eerste echte moeilijkheden te ondervinden, maar die dan samen met mijn onvolprezen teamgenoot Ajouad te overwinnen en dan ook nog eens, BAM!, de finale te winnen! We winnen de Champions League van het vogels kijken! Het televisieprogramma waar vogelend Nederland al weken over praat. Het programma waar jong en oud voor thuisbleef en naar uitkeek. Op NPO 1. Het is echt te mooi om waar te zijn. Ik kan het bijna niet geloven. 8 afleveringen waren wij van de partij. 7 prachtige vingeroefeningen voor één allesomvattende, beslissende finale. Wat een mooie opzet van het spel en wat een gevarieerde bezigheid is het dus ook eigenlijk, dat vogels kijken. We hebben vogels gedetermineerd, geteld, geluisterd, gefotografeerd, geringd, zoveel aspecten van het vogels kijken zijn in de afleveringen voorbijgekomen! En in zo'n serie opdrachten kom ik er dan achter dat ik niet al die aspecten evengoed beheers, haha!

Overigens vind ik dat ook Mike & Camilla min of meer hebben gewonnen. Camilla, als baby-vogelaar (haha!) met veruit de minste ervaring, schopt het samen met haar slimme en fanatieke teamgenoot Mike toch maar even tot Peru, ondanks ál die eliminaties! En ook Ruben & Sofie voelen zich winnaars. Laat in het spel gekomen, maar niet, zoals enkele andere teams, in één aflevering weer naar huis gestuurd, maar door naar Peru en vervolgens in één keer door naar de finale door scherp vogelen en tactisch spel. Gefeliciteerd, jongens! Er kan er helaas maar één met de beker naar huis, maar jullie verdienen er zeker ook één! We hebben lol gemaakt samen, we hebben samen genoten van de waanzinnige natuur in Peru en ook op al die andere plekken en het was een feest.

Mijn teamgenoot, mijn maatje, mijn toppresentator: wat deed je het goed! We gingen door diepe dalen, maar wat waren het hoge bergen! Op de laatste 100 meter, misschien het laatste uur van onze samenwerking voor de Condor, sprak jij de historische woorden: "Klaas, ik weet dat we in een spel zitten. Dit is de finale, maar beloof je me één ding? Dat je hiervan ook geniet?" Dank je wel, Ajouad! Je hebt het fantastisch gedaan! Je hebt zeker de potentie om een goede vogelaar te worden! Je bent scherp, slim, fanatiek en oprecht gefascineerd door alles wat je in de natuur tegenkomt, maar bovenal het vermogen om op het juiste moment te genieten. Hou dat vast! Als je ooit natuurprogramma's gaat presenteren, hoop ik opnieuw met je samen te werken!

(bij de foto: dit is een ode aan Rob Nagtegaal en zijn steun en toeverlaat Bastiaan van Schaik (de selfie-koning van Nederland), onze gewaardeerde medespelers in aflevering 4 tot en met 6: een selfie met een Andescondor (Vultur gryphus))